Cultuur is overal het vormt onze overtuigingen, zorgt voor begrip en bepaald ons gedrag. Cultuur gaat niet alleen maar over schilderen of kunst door alle activiteiten en uitingen brengt het ons samen onder een gemeenschappelijke identiteit. Cultuur en conflict zijn met elkaar verbonden. Als er problemen ontstaan binnen of tussen culturen heeft dat vaak te maken met de omgang met verschillen. Of religieuze, politieke, sociale of economische zaken. Door culturele conflicten ontstaan niet altijd meteen oorlog. Discriminatie en uitsluiting kan ook voorkomen.

1) Conflicten veroorzaakt door verschil in definitie van een waarde of begrip.

Voorbeeld:

In verschillende culturen wordt de het ‘respect’ gezien als een belangrijke waarde. ‘Respect’ kan ook als interactieve waarde een rol spelen bij individuen. Een meningsverschil kan ontstaan doordat door in de ene cultuur ‘respect’ anders wordt gedefinieerd dan in een andere cultuur. In hiërarchische culturen wordt respect gedefinieerd vanuit de positie van anderen op basis van leeftijd, kennis, opleiding of bezit. Bij meer egalitaire culturen wordt respect meer gedefinieerd vanuit waardering van anderen voor de manier waarop met andere mensen of met de omgeving wordt omgegaan. Meer als een interactieve waarde.

Conflicthantering kan worden toegepast door te achterhalen wat de ander onder het begrip of de waarde verstaat. Het gaat hierbij niet zozeer om de manier waarop de waarde in gedrag wordt omgezet maar om de vraag wat de waarde bepaalt. Dus in het voorbeeld: ‘Wat bepaalt de waarde van ‘respect’? of ‘Aan welke voorwaarden moet iemand voldoen om ‘respect’ te kunnen verkrijgen’? Als antwoord op deze vragen is gevonden kan gezamenlijk naar een voor beide partijen geaccepteerde definitie worden gezocht. Het doel is overeenstemming over de definitie van de waarde.

2) Meningsverschil veroorzaakt door een verschil in waardering van waarden.

Verschillende mensen kunnen verschillende waarden belangrijk vinden. Kortom waarden worden door verschillende mensen anders gewaardeerd. Dit is ook het geval bij groepen mensen in de culturen spelen andere waarden een belangrijke rol dat maakt het verschil tussen culturen. Verschillen in waardering voor bijvoorbeeld individualiteit, welvaart, persoonlijke ontwikkeling, gelijkwaardigheid, etc. Als een lijst met waarden wordt gerangschikt naar

4) Meningsverschillen over feiten

Verschillenden partijen kunnen een conflict krijgen over wat ‘waar’ is. Verschillende onderzoeken en bronnen kunnen verschillende feiten of waarheden opleveren.

Deze oorzaak van meningsverschillen en conflicten lijkt het meest eenvoudig te hanteren. Als partijen het eens zijn over de bron is het probleem opgelost. Op zich geen oorzaak van een conflict dat met waarden van doen heeft. Een laag dieper kunnen de partijen eerst overeenstemming zoeken over de normen waaraan onderzoek of een bron moet voldoen om door beide partijen als objectief te worden geaccepteerd.

Lastiger is het als waarden een rol gaan spelen. ‘Objectiviteit’ is ook een waarde evenals rationaliteit. Wanneer bijvoorbeeld door een persoon of in een cultuur gevoel of emotie belangrijker wordt gevonden dan rationaliteit ligt de oorzaak van het conflict bij de waardering van waarden.

Conclusie

De oorzaak van (culturele) conflicten ligt meestal aan het respect voor de ander. Door een conflict kleiner te maken naar één van de vier oorzaken kan je het conflict hanteren. Het hanteren van het conflict vergroot de kans op begrip voor de ander. Begrip is de basis voor acceptatie en zelfs waardering van verschillen in normen en waarden.